Ana içeriğe geç

Parametrik Alan Tanımlama İşlemi

Bilgi

İlgili konu başlığına sağ tarafta bulunan navigasyon yardımıyla hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

AKSİYON MODÜLÜNDE PARAMETRİK ALAN TANIMLAMA YARDIM DOKÜMANI

1.Aksiyon Yönetimi

Yapılması gereken bir iş ile ilgili termin tarihi, işi yapacak kişi, görev bilgisi tanımlamasının yapılarak görev atamasının gerçekleştirildiği ve takibinin yapıldığı modüldür. Aksiyon yönetimi modülünün firmaya uyarlanması “Sistem Altyapı Tanımları/ Aksiyon Yönetimi” menülerinde altında gerçekleştirilmektedir. “Entegre Yönetim Sistemi/ Aksiyon Yönetimi” menüleri altında kullanıcılar tarafından aksiyon planlama/ görev atama/ işlem gerçekleştirme işlemleri yapılmaktadır.

1.1. Sistem Altyapı Tanımları/Aksiyon

Aksiyon modülünün altyapısının oluşturularak tanımlamaların yapıldığı menüdür. Entegre Yönetim Sistemi menüsünden girişlerde yapılan bu tanımlamalara göre veriler karşımıza çıkmaktadır.

1.1.1.Aksiyon Parametreleri

Menü Adı: Sistem Altyapı Tanımları/ Aksiyon/ Aksiyon Parametreleri

Aksiyon Yönetimi modülü için kullanıcının istek ve ihtiyaçlarına göre çeşitli ayarlamaların yapabildiği ve bunlara göre parametrelerin belirlendiği menüdür. Parametrelerde yapılan değişikler tüm QDMS kullanıcılarını kapsar.

Aksiyon Modülü parametreleri menüsüne Aksiyon Modülü kapsamında ulaşıldığı gibi BSAT/SAT/Konfigürasyon Ayarları/Parametreler menüsünden bu menüye de ulaşılmaktadır. Bsat modülü menüsünde açılan ekranda tüm Modüllere ait parametrik ayarlamaların yapıldığı bölümdür. Açılan ekrandan filtre sekmesinden Aksiyon Modülü seçilerek arama yapıldığında, ilgili modülün parametreleri ekrana gelmektedir.

Ekranda bulunan butonlar yardımıyla;

Untitled1: Listede seçili olan parametre için düzeltme/ değişiklik/ güncelleme yapılır.

: Kayıtlar filtrelenerek arama yapılır.

: Veriler Excel’ e aktarılır.

Bir paramatreden değişiklik yapılmak isteniyorsa, değişiklik yapılmak istenilen parametre seçilir. Parametrenin seçilmesi için parametre no alanına parametrenin numarası yazılır. Yada parametrenın numarası bilinmiyorsa tanım kısmına parametre ile ilgili anahtar bir kelime yazılırak parametre seçilir. Aksiyon Modülü parametrelerinden 30 numaralı “Aksiyon kaynağı bazında parametrik alan kullanılacak mı?” parametresi görüntülenir. Bu yardım dokümanında Aksiyon Modülü 30 numaralı parametre aktif edilerek Ana aksiyon Planlama ve Aksiyon Kalemi oluşturma ekranlarına Kaynak bazında alanlar tanımlama işlemi gerçekleştirilecektir.

Aksiyon modülünün 30 numaralı “Aksiyon kaynağı bazında parametrik alan kullanılacak mı?” parametresi seçili iken Untitled1 (Değiştir) butonu tıklanarak içeriği görüntülenir. Açılan ekranda parametre Değeri tanımlanır ve (kaydet) butonu tıklanarak kayıt işlemi gerçekleştirilir.

1.1.2.Yeni Bir Alan Oluşturma

1.1.2.1. Aksiyonda Ortak Kullanım İçin Yeni Alan Oluşturma

Menü Adı: Sistem Altyapı Tanımları/ BSAT/ Konfigürasyon Ayarları/ Dil Ayarları

Aksiyon Yönetimi modülünde “Ana Aksiyon Planlama” ve “Kalemler” sayfasına firmanın istemiş olduğu sistemde olmayan ekstradan alanlar tanımlanabilir. Tanımlanan bu alanlar tüm Aksiyon modül kaynakları için geçerlidir. Sistem Altyapı Tanımları/BSAT/ Konfigürasyon Ayarları/Dil Ayarları menüsü görüntülenir. Burada menüden Modül alanında “Aksiyon Yönetimi” seçilir ve ekranda Aksiyon modülü ile ilgili dil tanımları görüntülenir.

lblK-yani sonunda K olanlar- “Kalemler” sayfasında alan tanımlamada kullanılmaktadır ve bu sayfada gözükmektedir.

Kullanılan kısa kodlar aşağıda yer almaktadır:

lblK_ALAN1 Metin tipli: Elle yazım imkanı veren metin kutucuğu ekler.

lblK_DALAN1 Tarih tipli: Takvim alanı ekler.

lblK_LALAN1 Liste tipli: Birden fazla element arasından tek seçim yaptırır.

lblK_NALAN1 Numerik tipli: Sayısal olarak veri girişi yaptırır.

lblK_PALAN1 Personel tipli: QDMS personel veri tabanından kişi seçilebilmesini sağlar.

lblK_QPARAM1 Sorgu tipli: QDMS/Ensemble veri tabanları içerisindeki ana verilerden seçim yapılabilmesi için tanımlanabilen alan türüdür. (Sadece Bimser Destek Ekibi tarafından tanımlanmalıdır) Tekli ve çoklu seçim yapılabilir.

lblALAN olanlar ise “Ana Aksiyon Planlama” sayfasında tanımlanan alanlar için kullanılır ve “Ana Aksiyon Planlama” sayfasında gözükmektedir.

Kullanılan kısa kodlar aşağıda yer almaktadır:

lblALAN1 Metin tipli: Elle yazım imkanı veren metin kutucuğu ekler.

lblDALAN1 Tarih tipli: Takvim alanı ekler.

lblLALAN1 Liste tipli: Birden fazla element arasından tek seçim yaptırır.

lblNALAN1 Numerik tipli: Sayısal olarak veri girişi yaptırır.

lblNAPARAM1 Ölçü Birimi tipli: Ölçü olarak veri girişi yaptırır.

lblNCPARAM1 Parasal tipli: Parasal olarak veri girişi yaptırır.

lblPALAN1 Personel tipli: QDMS personel veri tabanından kişi seçilebilmesini sağlar.

lblQPARAM1 Sorgu tipli: QDMS/Ensemble veri tabanları içerisindeki ana verilerden seçim yapılabilmesi için tanımlanabilen alan türüdür. (Sadece Bimser Destek Ekibi tarafından tanımlanmalıdır) Tekli ve çoklu seçim yapılabilir.

Örnek olarak; aksiyon planının içerisine oluşturulan aksiyon görevi ekranında yeni bir alan tanımlanabilir. Bunun İçin, Sistem Altyapı Tanımları/ BSAT/ Konfigürasyon Ayarları/ Dil Ayarları menüsünde modül alanında Aksiyon yönetimi seçilir. Dil Ayarları menüsünde Adı kısmına lbIK_ALAN1 yazılarak aratılır,

Ekrana gelen lbIK_ALAN1 verisi seçilerek (Değiştir) butonuna tıklanır. “Değeri” kısmına ekranda görüntülenmesi istenilen veri yazılarak kaydedilir.

Tanımlanan yeni alan Aksiyon Kalemi Planlama /Yeni kayıt ekranında görüntülenir.

Tanımlanan yeni metin tipli alan Entegre Yönetim Sistemi >Aksiyon Yönetimi>Planlama menüsünde Kalemler butonu tıklanınca açılan ekranda yeni butonu tıklanınca açılan Aksiyon Kalemi Planlama-Yeni Kayıt ekranında görüntülenir.

Aksiyon Modülünde dil ayarları menüsünde Kalemler bazında liste tipli bir alan Tanımlamak:

Gridde adı alanı kısmına lblK_LALAN2 yazılarak aratılır.

Ekrana gelen lbIK_LALAN2 verisi seçilerek (Değiştir) butonuna tıklanır. “Değeri” kısmına ekranda görüntülenmesi istenilen veri yazılır. Liste elemanları Yenı butonu yardımıyla tanımlanır.

Yenı butonu tıklanarak liste elemanları tek tek tanımlanır.

Tanımlanan liste elemanlarından sonra kaydet butonu tıklanarak Aksiyon Modülünde liste tipli kalemler bazında alan tanımlama işlemi gerçekleştirilir.

Tanımlanan yeni liste tipi alan Entegre Yönetim Sistemi >Aksiyon Yönetimi>Planlama menüsünde Kalemler butonu tıklanınca açılan ekranda yeni butonu tıklanınca açılan Aksiyon Kalemi Planlama-Yeni Kayıt ekranında görüntülenir.

1.1.2.2. Aksiyon Kaynağı Bazında Parametrik Alan Oluşturma

Aksiyon parametrelerinden 30 nolu parametre kontrol edilerek (Aksiyon kaynağı bazında parametrik alan kullanılacak mı) parametresi düzenlenir. Sistem Altyapı tanımları/Aksiyon/Aksiyon Parametreleri menüsü tıklanılır. Parametre no alanına parametrenin numarası yazılarak görüntülenir. Açılan ekranda değiştir butonu tıklanarak parametrenin içeriği görüntülenir. Aksiyon kaynağı bazında parametrik alan kullanılması isteniyorsa parametre değeri Hayır seçili iken parametre değeri evet seçilerek parametre aktif hale getirilir.

Parametre değeri “Evet” olduğunda Ana Aksiyon Planlama ve Aksiyon Kalemi oluşturma ekranlarına kaynak bazında alanlar tanımlanmasını sağlar.

Dil ayarlarından yapılan ortak parametre tanımlamaları devre dışı kalıp, görüntülenmez. Eğer parametre değeri “Hayır” olarak seçilirse dil ayarlarında tanımlanan ortak parametreler kullanılır.

Kaynak bazında parametrik alan tanımlamak için Sistem Altyapı Tanımları/ Aksiyon Yönetimi/ Aksiyon Kaynağı Tanımlama menüsü görüntülenir.

Parametrenin aktif hale getirilmesiyle sağ üst köşeye (Alan Tanımlama) butonu görüntülenir.

Hangi aksiyon kaynağı için yeni alan isteniyorsa o kaynak seçilerek (Alan Tanımlama) butonuna tıklanır. Planlama ya da Kalemler işlemleri için ilgili sekme seçilerek istenilen alan tanımlaması yapılarak, kayıt işlemi tamamlanır. Bu yardım dokümanında Aksiyon kaynağı bazında parametrik alan tanımlamak için Aksiyon Kaynağı Tanımlama menüsünde ilk olarak bir Aksiyon Kaynağı tanımlama işleminin yapılması yada sistemde tanımlı aksiyon kaynaklarından (Alan tanımlama) butonu kullarak alan tanımlama işlemi yapılmaktadır.

1.1.2.Aksiyon Kaynağı Tanımlama

Menü Adı: Sistem Altyapı Tanımları/ Aksiyon/ Aksiyon Kaynağı Tanımlama

Aksiyon kaynağı, aksiyon planının oluşmasını sağlayan temel nedenlerdir. Bir projeden, riskten, denetimden, iş kazasından, toplantılardan vb. ihtiyaçlardan kaynaklanabilecek aksiyon planlarının oluşturulması için tanımlanır.

Ekranda bulunan butonlar yardımıyla;

Untitled1: Yeni bir aksiyon kaynağı tanımlanır.

Untitled1: Listede seçili olan aksiyon kaynağı bilgisi düzenlenir.

Untitled1: Listede seçili olan aksiyon kaynağı silinir.

: Listede seçili olan aksiyon kaynağına parametrik alan eklenir.

: Listede seçili olan aksiyon kaynağı kopyalanır.

: Veriler Excel’ e aktarılır.

Aksiyon Kaynağı tanımlamak için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonu tıklanarak Aksiyon Kaynağı Tanımlama/ Yeni Kayıt ekranı görüntülenir.

Açılan ekranda ilgili alanlar tanımlanır;

Ana Aksiyon Kaynağı: Sistemde tanımlı olan bir aksiyon kaynağının altına o kaynağa bağlı olan yeni bir aksiyon kaynağı tanımlanmak isteniyorsa “Ana Aksiyon Kaynağı” seçilir. Örneğin; 01-İSG (ana aksiyon), 01.01-İş Kazaları (bağlı aksiyon), 01.02, İsg Risk Değerlendirme (bağlı aksiyon), gibi.

Aksiyon Kaynağı Kodu: Oluşturulan yeni aksiyon kaynağı için sistemde bir aksiyon kaynak kodu tanımlanır. Örneğin; 001, AKS.01 gibi.

Aksiyon Kaynağı Tanımlama: Aksiyon Kaynağı Tanımlama ekranında Aksiyon Kaynağının Adı bilgisinin girildiği alandır. Örneğin; İSG, Çevre, Toplantı, gibi.

Durumu: Aksiyon kaynağının planlama ekranında görüntülenip görüntülenmeyeceği durum bilgisi alanından seçilen “Aktif/ Pasif” durumuna göre belirlenir.

Aksiyon Kalem Tipi: Aksiyon Kaynağının varsa ilişkili olduğu aksiyon kalem tipinin sistemde seçilebildiği alandır. Belli bir aksiyon kaynağına aynı tip görev atamak için kullanılır. Örneğin; “Risk Değerlendirme” aksiyon kaynağı için hep aynı görev olan “Risk Azaltma” görevi açılıyorsa, sistemde seçilerek ilişki kurulabilir.

Gerekli alanlar doldurulduktan sonra sağ üst köşedeki (Kaydet) butonuna tıklanarak kayıt işlemi gerçekleştirilir. Aksiyon kaynağı ağaç şeklindedir ve istenildiği kadar alt kırılım yapılabilir.

“Sadece Aktif Olan Kayıtları Listele” kutucuğu seçilirse, sadece statüsü Aktif olan aksiyon kaynakları listesi görüntülenir. Eğer pasif olarak ayarlanan aksiyon kaynaklarının da ekranda görüntülenmesi isteniyorsa kutucuktaki işaret kaldırılır.

Tanımlanan bir aksiyon kaynağı için sadece o kaynakta gözükecek ekstra alanlar tanımlanabilir. Örneğin; Tanımlanan “Toplantı” aksiyon kaynağı için bir alan tanımlanmak istenebilir. Bu seçim alanının, sadece Toplantı kaynağında kullanıcının karşısına çıkması, diğer aksiyon kaynaklarında gözükmemesi isteniyorsa aksiyon kaynağına bağlı parametrik alan tanımlamak gerekir. Bunun için; (Alan Tanımlama) butonuna tıklanarak parametrik alan tanımlama menüsü açılır. Aksiyon Planlama Modülünde Planlama veya Kalemler bazında parametrik alan tanımlanabilir.

Tanımlanan Aksiyon Kaynağı Toplantı için Planlama ve Kalemler bazında parametrik alan Tanımlama:

Aksiyon Kaynağı Toplantı seçili iken (Alan Tanımlama) butonu tıklanarak Alan Tanımlama menüsü açılır.

Planlama ekranında alan tanımlamak için alanın adı yazılır, zorunluluk durumu belirlenir ve sıra numarası belirlenerek kaydedilir. Metin, liste, sayı, tarih, personel ve sorgu bazında alan tanımlamalar yapılabilir.

Ana Aksiyon Planlama menüsünde Tanımlanan Parametrik alanlar:

ALAN1 Metin tipli: Elle yazım imkanı veren metin kutucuğu ekler.

DALAN1 Tarih tipli: Takvim alanı ekler.

LALAN1 Liste tipli: Birden fazla element arasından tek seçim yaptırır.

NALAN1 Numerik tipli: Sayısal olarak veri girişi yaptırır.

PALAN1 Personel tipli: QDMS personel veri tabanından kişi seçilebilmesini sağlar.

QPARAM1 Sorgu tipli: QDMS/Ensemble veri tabanları içerisindeki ana verilerden seçim yapılabilmesi için tanımlanabilen alan türüdür. (Sadece Bimser Destek Ekibi tarafından tanımlanmalıdır) Tekli ve çoklu seçim yapılabilir.

Kalemler bazında alan tanımlarken alanın adı, açılışta gösterilme durumu, gerçekleştirme/gecikmede gösterilme durumu, gerçekleştirme/ gecikmede değiştirilme durumu, görüntülemede gösterilme durumu, onaylamada değiştirilebilme durumu, açılış onayında gösterilme durumu, kapanış onayında gösterilme durumu, gridde gösterilme durumu ve sıra numarası belirlenip kaydedilir. Eğer “onaylamada değiştirilsin mi” kutucuğu işaretlenirse aksiyon kalemi açma/ kapatma onaylarında onaycılar tarafından değiştirilebilir. Metin, liste, sayı, tarih, personel ve sorgu bazında alan tanımlamalar yapılabilir.

Aksiyon Kalemi menüsünde Tanımlanan Parametrik alanlar:

ALAN1 Metin tipli: Elle yazım imkanı veren metin kutucuğu ekler.

DALAN1 Tarih tipli: Takvim alanı ekler.

LALAN1 Liste tipli: Birden fazla element arasından tek seçim yaptırır.

NALAN1 Numerik tipli: Sayısal olarak veri girişi yaptırır.

PALAN1 Personel tipli: QDMS personel veri tabanından kişi seçilebilmesini sağlar.

QPARAM1 Sorgu tipli: QDMS/Ensemble veri tabanları içerisindeki ana verilerden seçim yapılabilmesi için tanımlanabilen alan türüdür. (Sadece Bimser Destek Ekibi tarafından tanımlanmalıdır) Tekli ve çoklu seçim yapılabilir.

1.1.2.2.1. Planlama Bazında Parametrik Alan Tanımlama

Aksiyon Modülünde Aksiyon Kaynağı menüsü tıklanılır.

Açılan ekranda tanımlanan Toplantı kaynağı seçili iken (Alan Tanımlama) butonu tıklanarak Alan Tanımlama menüsü görüntülenir.

Sırasıyla Metin, liste, sayı, tarih, personel ve sorgu bazında alan tanımlamalar yapılabilir.

1.1.2.2.1.1. Metin Tipli Parametrik Alan Tanımlama

Aksiyon Kaynağı Toplantı olan Planlama menüsünde metin tipli bir parametrik Alan tanımlamak için Alan tanımlama menüsünde Planlama sekmesinde ALAN1 verisi tanımlanacak alanın adı yazılır. Başlık Notu bilgisi, zorunlu bir alan olması isteniyorsa zorunlu check box işaretlenerek sıra nosu girilir. Alan Tanımlama menüsünde Planlama sekmesinde gerekli alanlar doldurultuktan sonra (Kaydet) tıklanarak Metin tipli parametrik alan tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.

1.1.2.2.1.2. Liste Tipli Parametrik Alan Tanımlama

Aksiyon Kaynağı Toplantı olan Planlama menüsünde liste tipli bir parametrik Alan tanımlamak için Alan tanımlama menüsünde Planlama sekmesinde LALAN1 verisi tanımlanacak alanın adı yazılır. Başlık Notu bilgisi, zorunlu bir alan olması isteniyorsa zorunlu check box işaretlenerek sıra nosu girilir.

Liste tipli parametrik alanın liste elemanları Yeni butonu tıklanarak tanımlanır.

Liste elemanları tanımlama ekranında liste elemanın ID’si ve Değer bilgisi girilerek liste elemanları tanımlama işlemi gerçekleştirilir.

Alan Tanımlama menüsünde Planlama sekmesinde liste tipli alanın liste elemanları tanımlandıktan sonra (kaydet) butonu tıklanarak liste tipli parametrik alan tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.

1.1.2.2.1.3. Nümerik Tipli Parametrik Alan Tanımlama

Aksiyon Kaynağı Toplantı olan Planlama menüsünde nümerik tipli bir parametrik Alan tanımlamak için Alan tanımlama menüsünde Planlama sekmesinde NALAN1 verisi tanımlanacak alanın adı yazılır. Başlık Notu bilgisi, zorunlu bir alan olması isteniyorsa zorunlu check box işaretlenerek sıra nosu girilir. Alan Tanımlama menüsünde Planlama sekmesinde gerekli alanlar doldurultuktan sonra (Kaydet) tıklanarak Nümerik tipli parametrik alan tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.

1.1.2.2.1.4. Tarih Tipli Parametrik Alan Tanımlama

Aksiyon Kaynağı Toplantı olan Planlama menüsünde Tarih tipli bir parametrik Alan tanımlamak için Alan tanımlama menüsünde Planlama sekmesinde DALAN1 verisi tanımlanacak alanın adı yazılır. Başlık Notu bilgisi, zorunlu bir alan olması isteniyorsa zorunlu check box işaretlenerek sıra nosu girilir. Alan Tanımlama menüsünde Planlama sekmesinde gerekli alanlar doldurultuktan sonra (Kaydet) tıklanarak Tarih tipli parametrik alan tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.

1.1.2.2.1.5. Personel Tipli Parametrik Alan Tanımlama

Aksiyon Kaynağı Toplantı olan Planlama menüsünde Personel tipli bir parametrik Alan tanımlamak için Alan tanımlama menüsünde Planlama sekmesinde PALAN1 verisi tanımlanacak alanın adı yazılır. Başlık Notu bilgisi, zorunlu bir alan olması isteniyorsa zorunlu check box işaretlenerek sıra nosu girilir. Alan Tanımlama menüsünde Planlama sekmesinde gerekli alanlar doldurultuktan sonra (Kaydet) tıklanarak Personel tipli parametrik alan tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.

1.1.2.2.1.6. Sorgu Tipli Parametrik Alan Tanımlama

Aksiyon Kaynağı Toplantı olan Planlama menüsünde Sorgu tipli alan tanımlamak için Bimser Destek ekibinde yardım almak gerekmektedir.

1.2. Entegre Yönetim Sistemi/ Aksiyon Yönetimi

Ana Aksiyon Planı Oluşturma, Aksiyon Gerçekleştirme, Aksiyon Onaylama işlemlerinin gerçekleştiği ve raporların görüntütlendiği kısımdır.

1.2.1.Ana Aksiyon Planı Oluşturma

Menü adı: Entegre Yönetim Sistemi/ Aksiyon Yönetimi/ Planlama

Aksiyon Planlama menüsünde firmanın isg, çevre, kalite, üretim, planlama, bilgi güvenliği, toplantı gibi aksiyon kaynaklarına uygun olarak ana aksiyon planları hazırlanır. Aksiyon Kaynağı Toplantı olan Planlama menüsünde tanımlanan alanların görüntülenmesi için Toplantı Kaynağı Toplantı olan bir aksiyon Planlamak oluşturmak gerekmektedir. Entegre Yönetim Sistemi/Aksiyon Yönetimi/Planlama Menüsü tıklanılır.

Açılan ekran Yeni butonu tıklanarak Ana Aksiyon Planı oluşturulur. Oluşturulan bu ana aksiyon Planın kaynağı parametrik alan tanımlanan Toplantı seçilir.

Aksiyon Planlama menüsünde Aksiyon kaynağı toplantı olan bir aksiyon Planı gerekli alanlar doldurularak kaydet butonu tıklanarak Aksiyon Planı kayıt işlemi gerçekleştirilir.

Planlama menüsünde Metin Tipli parametrik alan: Metin bilgisini girildiği parametrik alan görüntülenir.

Planlama menüsünde Tarih Tipli parametrik alan: Tarih Bilgisi seçilebildiği parametrik alan görüntülenir.

Planlama menüsünde Liste Tipli parametrik alan: Liste elemanların seçilebildiği parametrik alan görüntülenir.

Planlama menüsünde nümerik tipli parametrik alan: Nümerik olarak bilgisinin girildiği parametrik alan görüntülenir.

Planlama menüsünde personel tipli parametrik alan: Sistemde tanımlı personel listesinden seçilebildiği parametrik alan görüntülenir.

Seç butonu ile sistemde tanımlı Personel Seç listesinden istilen personel seçilir.

1.1.2.2.2. Kalemler Bazında Parametrik Alan Tanımlama

Aksiyon Modülünde Aksiyon Kaynağı menüsü tıklanılır.

Açılan ekranda tanımlanan Toplantı kaynağı seçili iken (Alan Tanımlama) butonu tıklanarak Alan Tanımlama menüsü görüntülenir.

Sırasıyla Metin, liste, sayı, tarih, personel ve sorgu bazında alan tanımlamalar yapılabilir.

1.1.2.2.2.1. Metin Tipli Parametrik Alan Tanımlama

Aksiyon Kaynağı Toplantı olan Kalemler menüsünde metin tipli bir parametrik Alan tanımlamak için Alan tanımlama menüsünde Kalemler sekmesinde ALAN1 verisi tanımlanacak alanın adı yazılır. Başlık Notu bilgisi, zorunlu bir alan olması isteniyorsa zorunlu check box işaretlenir. Kalemler bazında metin tipli alan tanımlarken açılışta gösterilme durumu, gerçekleştirme/gecikmede gösterilme durumu, gerçekleştirme/ gecikmede değiştirilme durumu, görüntülemede gösterilme durumu, onaylamada değiştirilebilme durumu, açılış onayında gösterilme durumu, kapanış onayında gösterilme durumu, gridde gösterilme durumu ve sıra numarası belirlenip kaydedilir. Eğer “onaylamada değiştirilsin mi” kutucuğu işaretlenirse aksiyon kalemi açma/ kapatma onaylarında onaycılar tarafından değiştirilebilir. Alan Tanımlama menüsünde Kalemler sekmesinde gerekli alanlar doldurultuktan sonra (Kaydet) tıklanarak Metin tipli parametrik alan tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.

1.1.2.2.2.2. Liste Tipli Parametrik Alan Tanımlama

Aksiyon Kaynağı Toplantı olan Kalemler menüsünde liste tipli bir parametrik Alan tanımlamak için Alan tanımlama menüsünde Kalemler sekmesinde LALAN1 verisi tanımlanacak alanın adı yazılır. Başlık Notu bilgisi, zorunlu bir alan olması isteniyorsa zorunlu check box işaretlenir. Kalemler bazında metin tipli alan tanımlarken açılışta gösterilme durumu, gerçekleştirme/gecikmede gösterilme durumu, gerçekleştirme/ gecikmede değiştirilme durumu, görüntülemede gösterilme durumu, onaylamada değiştirilebilme durumu, açılış onayında gösterilme durumu, kapanış onayında gösterilme durumu, gridde gösterilme durumu ve sıra numarası belirlenip kaydedilir. Eğer “onaylamada değiştirilsin mi” kutucuğu işaretlenirse aksiyon kalemi açma/ kapatma onaylarında onaycılar tarafından değiştirilebilir.

Liste tipli parametrik alanın liste elemanları Yeni butonu tıklanarak tanımlanır.

Liste elemanları tanımlama ekranında liste elemanın ID’si ve Değer bilgisi girilerek liste elemanları tanımlama işlemi gerçekleştirilir.

Kalemler sekmesinde liste tipli alanın liste elemanları tanımlandıktan sonra (Kaydet) tıklanarak Liste tipli parametrik alan tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.

1.1.2.2.2.3. Nümerik Tipli Parametrik Alan Tanımlama

Aksiyon Kaynağı Toplantı olan Kalemler menüsünde Nümerik tipli bir parametrik Alan tanımlamak için Alan tanımlama menüsünde Kalemler sekmesinde NALAN1 verisi tanımlanacak alanın adı yazılır. Başlık Notu bilgisi, zorunlu bir alan olması isteniyorsa zorunlu check box işaretlenir. Kalemler bazında metin tipli alan tanımlarken açılışta gösterilme durumu, gerçekleştirme/gecikmede gösterilme durumu, gerçekleştirme/ gecikmede değiştirilme durumu, görüntülemede gösterilme durumu, onaylamada değiştirilebilme durumu, açılış onayında gösterilme durumu, kapanış onayında gösterilme durumu, gridde gösterilme durumu ve sıra numarası belirlenip kaydedilir. Eğer “onaylamada değiştirilsin mi” kutucuğu işaretlenirse aksiyon kalemi açma/ kapatma onaylarında onaycılar tarafından değiştirilebilir. Alan Tanımlama menüsünde Kalemler sekmesinde gerekli alanlar doldurultuktan sonra (Kaydet) tıklanarak Nümerik tipli parametrik alan tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.

1.1.2.2.2.4. Tarih Tipli Parametrik Alan Tanımlama

Aksiyon Kaynağı Toplantı olan Kalemler menüsünde Tarih tipli bir parametrik Alan tanımlamak için Alan tanımlama menüsünde Kalemler sekmesinde DALAN1 verisi tanımlanacak alanın adı yazılır. Başlık Notu bilgisi, zorunlu bir alan olması isteniyorsa zorunlu check box işaretlenir. Kalemler bazında metin tipli alan tanımlarken açılışta gösterilme durumu, gerçekleştirme/gecikmede gösterilme durumu, gerçekleştirme/ gecikmede değiştirilme durumu, görüntülemede gösterilme durumu, onaylamada değiştirilebilme durumu, açılış onayında gösterilme durumu, kapanış onayında gösterilme durumu, gridde gösterilme durumu ve sıra numarası belirlenip kaydedilir. Eğer “onaylamada değiştirilsin mi” kutucuğu işaretlenirse aksiyon kalemi açma/ kapatma onaylarında onaycılar tarafından değiştirilebilir. Alan Tanımlama menüsünde Kalemler sekmesinde gerekli alanlar doldurultuktan sonra (Kaydet) tıklanarak Tarih tipli parametrik alan tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.

1.1.2.2.2.5. Personel Tipli Parametrik Alan Tanımlama

Aksiyon Kaynağı Toplantı olan Kalemler menüsünde Personel tipli bir parametrik Alan tanımlamak için alan tanımlama menüsünde Kalemler sekmesinde PALAN1 verisi tanımlanacak alanın adı yazılır. Başlık Notu bilgisi, zorunlu bir alan olması isteniyorsa zorunlu check box işaretlenir. Kalemler bazında metin tipli alan tanımlarken açılışta gösterilme durumu, gerçekleştirme/gecikmede gösterilme durumu, gerçekleştirme/ gecikmede değiştirilme durumu, görüntülemede gösterilme durumu, onaylamada değiştirilebilme durumu, açılış onayında gösterilme durumu, kapanış onayında gösterilme durumu, gridde gösterilme durumu ve sıra numarası belirlenip kaydedilir. Eğer “onaylamada değiştirilsin mi” kutucuğu işaretlenirse aksiyon kalemi açma/ kapatma onaylarında onaycılar tarafından değiştirilebilir. Alan Tanımlama menüsünde Kalemler sekmesinde gerekli alanlar doldurultuktan sonra (Kaydet) tıklanarak Personel tipli parametrik alan tanımlama kayıt işlemi gerçekleştirilir.

1.1.2.2.2.6. Sorgu Tipli Parametrik Alan Tanımlama

Aksiyon Kaynağı Toplantı olan Kalemler menüsünde Sorgu tipli alan tanımlamak için Bimser Destek ekibinde yardım almak gerekmektedir.

1.2.1.1. Aksiyon Kalemi Oluşturma (Görev Atama)

Menü adı: Entegre Yönetim Sistemi/ Aksiyon Yönetimi/ Planlama/ Kalemler

Ana Aksiyon Planı oluşturulduktan sonra bu plana bağlı aksiyon kalemleri oluşturularak, görev atamaları gerçekleştirildiği menüdür. Aksiyon Kalemi oluşturma işlemi için Entegre Yönetim Sistemi/Aksiyon Yönetimi/Planma menüsü tıklanılır.

Aksiyon Kaynağı Toplantı olan Kalemler bazında parametrik alanları görüntülemek için daha önce Ana aksiyon Planı oluşturulan Qdms Toplantıları planına, plana bağlı görev atamaları kalemler butonuyla gerçekleştirilir. Aksiyon Planlama sayfasındaki ilgili ana aksiyon planı seçilerek, sağ üst köşedeki “Kalemler” butonuna tıklanarak Aksiyon Kalemi Planlama ekranı görüntülenir.

Kalemler butonu tıklanarak Aksiyon Kalemi Planlama ekranı açılır.

Ana Aksiyon Planının içerisine yeni bir Aksiyon Kalemi eklemek için ekranın sağ üst köşesindeki (Yeni) butonu tıklanarak Aksiyon Kalemi Planlama/ Yeni Kayıt ekranı görüntülenir. Aksiyon Kalemi Planlama- Yeni Kayıt ekranında Kalemler bazında tanımlanan parametrik alanlar görüntülenir.

Aksiyon Kalemi planlama-Yeni Kayıt menüsünde Metin Tipli parametrik alan: Metin bilgisini girildiği parametrik alan görüntülenir.

Aksiyon Kalemi planlama-Yeni Kayıt menüsünde Tarih Tipli parametrik alan: Tarih Bilgisi seçilebildiği parametrik alan görüntülenir.

Aksiyon Kalemi planlama-Yeni Kayıt menüsünde Liste Tipli parametrik alan: Liste elemanların seçilebildiği parametrik alan görüntülenir.

Aksiyon Kalemi planlama-Yeni Kayıt menüsünde nümerik tipli parametrik alan: Nümerik olarak bilgisinin girildiği parametrik alan görüntülenir.

Aksiyon Kalemi planlama-Yeni Kayıt menüsünde personel tipli parametrik alan: Sistemde tanımlı personel listesinden seçilebildiği parametrik alan görüntülenir.

Seç butonu ile sistemde tanımlı Personel Seç listesinden istilen personel seçilir.

Tanımlanan tüm parametrik alanların raporlarda da görüntülenmesi sağlanabilir. İlgili rapor formatı Sistem Altyapı Tanımları/ BSAT/ Konfigürasyon Ayarları/ Rapor Formatları menüsünden seçilerek “Görüntüle” butonu ile bilgisayara indirilir. Rapor formatına yeni alan ilave edilerek \<ALANX>, \<LPARAMX> şeklinde uygun kısa kod yerleştirilir. Bilgisayara indirilen rapor adı hiç değiştirilmeden rapor formatları düzenleme menüsünden ”yeni” butonuyla sisteme geri yüklenir.